Offline Usenet

Velik broj korisnika Linuxa kod korištenja Interneta osim standardnih medija čitaju i Usenet (Unix User Network, a udomaćen izraz je newsi) - komunikacijski medij za razmjenu poruka nalik na BBS forume. Za tu svrhu postoje brojni programi u grafičkom ili tekstualnom načinu, no nas oni trenutno ne zanimaju. Bitniji nam je način kako ćemo mi poruke sa servera dopremiti do lokalnog računala i tamo ih u miru čitati, dok nismo spojeni na Internet. Većina vremena na Usenetu provede se u sporom čitanju teksta. Sadržaj su uglavnom vrlo male datoteke koje se u trenu prenesu preko modema, a većinu vremena veza ostaje neiskorištena. Idealno bi bilo sve nove i nepročitane poruke skinuti odjednom, a nakon toga prekinuti vezu. Iako to podržavaju i neki klijentski programi, mi ćemo radije prikazati univerzalnije rješenje. Nekoliko programa razvijeno je samo u svrhu skidanja Usenet članaka na disk, te pregledavanja u bilo kojem klijentu. Prednost takvog pristupa je neovisnost o programima, ali i kasnije lakše arhiviranje članaka, ušteda vremena i nemale količine novaca, omogućavanje Useneta za omanji ured i slično.

Leafnode

Često korišten i popularan alat te namjene je Leafnode. Funkcionalnost mu je slična proxyju: sprema, ali i prosljeđuje zahtjeve za člancima drugim računalima, primjerice u lokalnoj mreži. Glavna mu je prednost što, kad se jednom posloži, ne zahtijeva praktički nikakve intervencije. Automatski će shvatiti koje grupe se čitaju, povući ih preko mreže, te obrisati zastarjele članke. Može ograničiti broj i veličinu skinutih članaka, kako se ne bi prevlačile binarne poruke koje je netko zabunom poslao. Zgodna je mogućnost filtriranja članaka po kriteriju zaglavlja, pa tako može preskočiti poruke od određenih osoba ili bilo kojeg drugog kriterija. Primjerice, "X-Newsreader: Microsoft Outlook" može biti zgodno pravilo na Linux grupama.
Vrlo je korisna mogućnost skidanja u više koraka: prvo samo zaglavlja, zatim određivanja koje članke želimo (u klijentu koji to podržava), te skidanja cjelovitog teksta članaka.

Opcije

Konfiguracija samog programa jednostavna je, nakon instalacije dovoljno je pregledati /etc/news/leafnode/config (na Debianu) ili sličnu lokaciju. Nama je bitno ime servera s kojeg skidamo članke (opcija server) i vrijeme koliko dana ćemo ih lokalno čuvati (expire). Moguće je odrediti vrijeme čuvanja za svaku grupu posebno (npr. groupexpire hr.mag.pcchip = 365). "Maxbytes = 10000" neće skidati poruke veće od zadanog broja. Već spomenuta opcija odvojenog skidanja zaglavlja i tijela aktivira se opcijom delaybody = 1, no preporučamo dosta eksperimentiranja s tim, jer kod nekih klijenata ne radi kako treba. Maxfetch =500 maksimalni je broj članaka koji će se skinuti u jednom prolazu, a ovaj broj preporučamo za sporije veze.
Leafnode nije stalno pokrenut, već se pokreće po potrebi putem inetd-a. Ako nije dodan kod instalacije, moguće ga je dodati naredbom echo "nntp stream tcp nowait news /usr/sbin/tcpd /usr/sbin/leafnode" >>/etc/inetd.conf (provjerite točne putanje do datoteke). Prije prvog pokretanja klijenta, potrebno je još skinuti i popis svih Usenet grupa, a to se radi naredbom fetchnews (naravno, dok smo online).

Klijenti

Koji god klijentski program koristimo, procedura će biti manje-više ista. Bitno je da za news server odaberemo localhost, odnosno računalo u mreži gdje je pokrenut Leafnode. Sve što još trebamo napraviti je odabrati grupe koje inače čitamo, pretplatiti se na njih, te ući u svaku i pročitati jedini članak koji se tamo nalazi, kako bi sustav znao da pri slijedećem prolazu treba pokupiti i te grupe. Sad nam samo preostaje spajanje na Internet i pokretanje fetchnews. Ako smo postavili skriptu u /etc/ppp/ip-up.d/ samim modemskim spajanjem skripta će se pokrenuti. Nakon nekog vremena fetchnews prestaje s radom, a mi možemo početi čitati i pisati. Ako smo skidali prvo zaglavlja pa onda poruke, proceduru moramo ponavljati dva puta. Naravno, ako smo bili produktivni i nešto napisali, fetchnewsom ćemo to poslati na glavni server.
Prednost Leafnodea je njegova jednostavnost; ovako može raditi neograničeno dugo vremena, a jedino na što moramo paziti brisanje je starih članaka. Možemo ručno pokretati texpire ili ga staviti u crontab, ako je računalo stalno upaljeno, koji će ga periodički pokretati. Naredbom "crontab -u news -e" pokrenut ćemo editor, a tamo ćemo upisati nešto poput "30 03 * * * /usr/sbin/texpire" što će u 03:30 svaku noć pokretati zadanu naredbu.

Noffle

Sličnu namjenu ima i program Noffle. Ponaša se praktički isto, ima slične opcije, a jedina značajnija razlika je u pokretanju; noffle ima samo jednu izvršnu datoteku koju pokreće s raznim opcijama. Njome je moguća vrlo precizna kontrola nad našom arhivom Usenet članaka, uz prije nabrojane mogućnosti kod korištenja klijentskog programa.
Koji god program koristili, ne sumnjamo da će se razlika na Internet računu primijetiti već kod slijedećeg obračuna.